Blog

Šalvěj lékařská

19/02/2017

Šalvěj lékařská nebo-li babské ucho - kdo by si nepamatoval slavný odvar v termosce ze Saxany 
Z mnoha a mnoha léčivých vlastností šalvěje je na prvním místě její silný protibakteriální účinek, který se osvědčil při nemocech ústní dutiny a krku. 
Moje maminka mě při prvním bolení v krku nutila kloktat šalvějový odvar a je pravdou, že bolest přešla během chvíle. Pokud nemáte sušené byliny na odvar ,můžete ho nahradit opět tinkturou, kterou nakapete do teplé vody a kloktat a kloktat. 
Při pracovní přetíženosti a nervozitě je fajn nakapat šalvějový olej do teplé lázně a chvíli odpočívat. A teď, kdy nás čeká zimní období, nám šalvějová lázeň pomůže prokrvit a tím zahřát celé tělo - šalvěj totiž oživuje krevní oběh a zlepšuje činnost nervové soustavy. 
A koho trápí afty - opět pomůže tinktura - na polévkovou lžíci ohřáté vody 5-10 kapek tinktury a vyplachujeme. 
Výborná a nepostradatelná je při zánětu dásní , paradontóze a po otocích dásní od zubní protézy (10 kapek tinktury nakapeme do sklenice s vodou - cca 1 dcl a vyplachujeme alespoň 3x denně).
Po vytržení zubu vyplachujeme ústní dutinu zředěnou tinkturou - rána se velmi rychle zahojí a nebude hnisat.
A na konec je ještě jedna zajímavost - šalvěj je rostlina dlouhověkosti. Jeden verš z doby kolem roku 1300 říká: " Proč by člověk umíral, když šalvěj na zahradě má?" Zamyšlení nad tím už nechám na Vás.

KOMENTÁŘE