Blog

Heřmánkový olej

19/02/2017

Heřmánek je tzv." univerzální lék" a to nejen pro nás lidi a naše zvířecí miláčky, ale i v říši rostlin je nazýván "lékařem rostlin". Tzn. že v jeho přítomnosti rostliny zdravě rostou a to platí i o řezaných květinách.

Co je ale na olejích z heřmánku jedinečné je to, že je "všelékem" zvlášť u malých dětí. Pomáhá pocení, mírní křeče a velmi dobrý vliv na celkový nervový systém. Při křečích malých dětí, naneseme olej do dlaně - cca 20 kapek a masírujeme bříško (naše maminka olej ještě lehce ohřála ve svých dlaních) a až prcek v klidu usne, tak si uděláme chvilku pro sebe a na posílení vlasů a vetřeme 10-15 kapek heřmánkového oleje do vlasů - už neoplachujeme. Na to je výborný heřmánek v mandlovém oleji. Vlasy budou příjemně lesklé vyživené a hlavně je zkrotíte ( vlastní zkušenost :-)) Velmi příjemná je regenerační koupel - pár kapek (15-20) heřmánku v olivovém oleji nakapeme do teplé lázně, naložíme se do vany a nereagujeme ani na škrábání našich ratolestí na dveře koupelny s kňouráním: " Mami, nevíš kde mám....."  Prostě 20 minut nahřát v této lázni.

A ještě - při bolestech hlavy naneseme olej na konečky prstů jemně masírujeme spánky. Většinou hlava přestane bolet - a když ne, tak budete mít velmi příjemně ošetřenou pokožku  Heřmánek stahuje cévy a proto se používá tak často v kosmetice.
Heřmánkový olej má ještě mnoho a mnoho dalších možností využití, tak jen v krátkosti: uvolňuje křeče a pomáhá při tzv. loupání v končetinách, které provází nejednoho z nás. Pokud budete při kolice potírat břišní oblast olejem a mělo by se Vám brzy ulevit a při bolestech žaludku taktéž. A celková rozlámanost ? Po koupeli potřeme celé tělo olejem, maličko rozmasírujeme a hup do postele. A to si nenecháme jen pro nás dospělé, ale často toto potření celého těla pomůže i dětem např. po náročném tréninku. A těm úplně nejmenším pomáhá heřmánkový olej při neklidném usínání.

KOMENTÁŘE